Aardappelen
Aardappelen is een van de hoofdgewassen op de Elisabeth hof. We telen drie rassen, Frieslander, Nicola en Innovator. De Frieslander en Nicola aardappelen zijn voor de huisverkoop bestemd en worden verkocht in ons Polderwinkeltje. De Innovator aardappelen zijn bestemd voor de friet, deze gaan meestal naar onze afnemer LambWeston-Meijer in Kruiningen of Bergen op Zoom. In de fabrieken van LambWeston-Meijer worden heerlijke en specialistische aardappelproducten gemaakt van onze aardappelen. In onze winkel verkopen we deze aardappelen ook.
Poten
Het poten van de aardappelen gebeurt meestal in april. We doen dit met onze eigen machines.
Voorop de trekker hangt een frees, een frees maakt de grond los en fijn zodat de aardappelen voldoende losse grond om zich heen hebben om te groeien.
De pootmachine achterop maakt een geultje in de grond en laat daar de pootaardappel in vallen. De rode schijven leggen losse grond op de aardappel en maken een mooi ‘bed’ zodat de aardappel genoeg ruimte heeft om te groeien en de aardappels later makkelijk te rooien zijn.
Frezen
Om de aardappelen meer ruimte te geven komt er nog meer grond over de aardappel. Tegelijkertijd brengen we kunstmest dicht bij de aardappel.
De tank voorop de trekker brengt vloeibare kunstmest bij de aardappel. De machine achterop de trekker maakt de grond rond de pootaardappel los en maakt een hoger en breder ‘bed’ voor de aardappels.
Hier is goed te zien dat de haken de grond tussen de pootaardappelen los maken maar de poter zelf met rust laten. De kappen achterop de machine maken van de losse grond mooie ruggen.
Rooien
Als de aardappelen groot genoeg zijn en wanneer het weer het toelaat laten we een machine komen die de aardappelen uit de grond haalt.
Deze aardappelrooier haalt de aardappelen uit de grond. Omdat de aardappelen in ‘bedden’groeien graaft de machine de bedden in het geheel op en zeeft de losse grond er tussenuit. Deze grote Dewulf rooier is van Loonbedrijf Fijnaart en rooit vier rijen tegelijk. Ook kan deze machine de aardappelen meenemen zodat er niet altijd een trekker met kar naast hoeft te rijden. Omdat de rooier heel zwaar is heeft deze rupsbanden, daardoor blijft de schade aan de bodem enigszins beperkt.
Dit filmpje is gemaakt tijdens oogst 2018. Hier is goed te zien hoe de aardappeloogst op de Elisabeth hof verloopt.