Graan

Al sinds jaar en dag word er graan op de Elisabeth hof geteeld. In het verleden zijn er meerdere soorten granen geteeld, vandaag de dag worden er twee graansoorten geteeld, namelijk wintertarwe en gerst. De granen zijn meestal bedoeld als veevoer en gaan naar verschillende verwerkers die onze granen verwerken tot voer. In 2019 hebben we voor het eerst brouwgerst gezaaid, deze gerst gaat naar verschillende brouwerijen om bier van te maken.

Zaaien

Wintertarwe wordt in het najaar gezaaid en overleeft in de winter. Het zaaien gebeurt met verschillende combinaties, elk geschikt voor verschillende omstandigheden.

DCIM100MEDIADJI_0209.JPG

Deze zaaicombinatie doet drie bewerkingen achter elkaar, eerst de woelpoot om de grond diep los te maken en sporen los te trekken. Daarna komt de rotorkopeg die de bovenste laag fijn maakt en vlak legt voor het zaad. Vervolgens komt de zaaimachine die het zaad uit de zaaibak voorop de trekker in de grond stopt en onderwerkt. Deze machine heeft een hoge capaciteit maar kan alleen gebruikt worden in goede omstandigheden.

IMG_20161112_115034080_HDR

Deze spitzaai-combinatie maakt de grond eerst los met 12 spaden, daarna maakt een rotorkopeg de bovenste laag fijn. Achterop valt het zaad naar beneden en wordt ondergewerkt. Deze machine kan ook zijn werk doen als het nat is in het land.

Oogsten

Begin augustus is het tijd om het graan te oogsten, dit doen wij met onze New Holland 8080 maaidorser.

Deze machine snijdt de stengel van het graan af en trekt het bovenste gedeelte in de machine. Daar haalt de machine de graankorrel uit de aar. De stengels en het kaf worden aan de achterkant van de machine naar buiten gewerkt, dit kan in zwaden om het stro later van het land te halen of, zoals op de foto, verspreid over het land. De graankorrels komen in de tank. 

Wanneer de tank vol is komt een trekker met kar naast de machine rijden zodat het graan gelost wordt in de kar. De trekker met kar brengt het graan vervolgens naar de boerderij of direct naar een afnemer. In bovenstaand filmpje wordt brouwgerst geoogst.