Plantuien

Op de Elisabeth hof worden ook uien geteeld, in tegenstelling tot de meeste uien in Nederland planten wij onze uien. In maart of april worden de kleine uitjes in de grond gestopt. Omdat ze al ontkiemt en gegroeid zijn komen de uien snel boven en hebben ze een voorsprong op zaaiuien. In augustus zijn de uien meestal klaar om geoogst te worden. Monie uit Nieuwdorp haalt de uien op en sorteert en verpakt ze.

Planten

Voor het planten maken we de grond los zodat er de plantmachine genoeg losse grond over de uitjes kan leggen. Omdat de grond kwetsbaar is in het voorjaar hebben we brede banden onder de trekker, daardoor blijft de schade aan de bodem beperkt.

Uien Planten Elisabeth hof

Rooien

Als de uien plat gaan liggen en afsterven worden ze gerooid. Voorop word het loof van de uien eraf gehaald, achterop de trekker worden de uien uit de grond gehaald en in een rijtje gelegd waar ze kunnen drogen.

 

Uien Rooien

Opladen

 Als de uien droog genoeg zijn worden ze opgeladen door een machine die de uien in kisten doet. De kisten gaan daarna naar Monie in Nieuwdorp die ze verder verwerkt.
Uien Laden
Uien Laden